RSS

Sprski film

írta: Huni_ ; 2012.11.17. 00:01

Elöljáróban annyit, hogy van gyomrom, nem élek dobozban, nyitott vagyok, de ehhez nekem is kellett 4 liter sör meg egy csomag cigi.

A főszereplő egy ex-pornósztár, aki addigi munkáját abbahagyva családot alapít, van egy felesége és egy 6-7 éves gyereke. A történetből az derül ki, hogy pénzügyileg nem túl stabil a család állapota, eme probléma megoldására pedig Milos régi pornós ismerőse ajánlj alternatívát. Milos barátunknak felajánlanak egy utolsó filmszerepet, és azért épp neki, mert ő a legjobb a szakmában. Ugyanakkor a művészlélek filmrendező nem árul el neki semmiféle részletet a leforgatásra váró filmről, Milos azonban a gázsi összegét látva aláírja a szerződést. Az 55. percig gyakorlatilag ennyi történik. Van néhány pornójelenet, Milos gyereke egy, az apja főszereplésével készült pornófilmet néz a nyitójelenetben, ám semmi komolyabb nem történik. Leszámítva talán azt, hogy a forgatás során Milost egy kiskorú lány előtt ápolja le térden állva egy összevert nő. Milos kilépne az egész történetből, nem akarja tovább csinálni épp emiatt. De mint mondtam, eddig semmi olyan nem volt, ami kiverné a biztosítékot. Az 57. perctől viszont gyomor, idegrendszer, nyitottság kell, konzervatív életfelfogásúak -meg valamilyen szinten jóérzésű emberek is- itt nyomják ki az egészet a picsába és törlik a gépről a filmet.
A főszereplőnknek vetít a rendező egy filmet, ahol vajúdik egy nő az asztalon. Odamegy egy pasas köpenyben, majd leveszi azt. Elkezdődik a szülés, kijön a baba. A pasas megfogja a bokáinál, ráüt a seggére, ahogy az szokás, a baba elkezd bőgni. Mondjuk azt, hogy eddig még elmegy. És akkor itt fogtam először a fejem és kérdeztem, hogy WHAT THE HOLY FUCK?! ugyanis a csávó előveszi a farkát, majd megdugja az újszülöttet. MIVAAAAN? Anyátok picsája, az van.
Ha én leülök egy filmet megnézni, akkor azt be is fejezem, nem szoktam abbahagyni féltávnál, így folytattam.
Milost bedrogozzák, amikor felébred, akkor nem találja a feleségét, nem érti, hogy miért véres a ruhája és a teste, különböző képek villannak be neki, mint például ahogy egy kést tart egy faroknál, mintha le akarná vágni. Kazettákat talál egy szekrényben, melyeket egyesével betesz a kamerába és lejátssza a rajtuk levő anyagot. Innen tudjuk meg, hogy mi történt az elmúlt napokban. Milos megerőszakol egy ágyhoz bilincselt nőt, levágja a fejét és tovább kúrja. Erőszak, vér, nekrofilia. Egy másik kazettán azt látja, hogy egy pasas őt dugja meg. Homoszexualitás. És csak ezután jön az, ami nálam is betette az ajtót. Milos egy terembe ér, ahol néhány hulla van, meg egy kamera. Visszanézi a kazettát, hogy megtudja, mi történt. A rendező tárt karokkal fogadja -szó szerint- és üdvözli őt egy meleg, családi környezetben. Hogy ezeknek a szavaknak miért van jelentősége? később derül ki. Egy matracon két ember hason fekszik, Milos bedrogozva ráveti magát az egyikre. Kúrja egy ideig, aztán átmászik a másikra, ahol láthatóan erőlködik a behatolással. Ennek a miértjére csak később derült fény számomra. Csatlakozik hozzá egy símaszkos férfi, aki az előzőleg Milos által magáévá tett személyen akciózik. A símaszk lekerül, Milos testvére van alatta. A matracon fekvő emberekről is leveszik a piros maszkot, Milos döbbenten nézi, hogy a testvére a saját feleségét keféli, de ami ez után jön az, az kiborító, undorító, túlságosan beteg. Milos a saját, 6-7 éves fiát döngeti. És én azt hittem, hogy a newborn pornónál nem lehet keményebb jelenet a filmben.
Aztán Milos már a saját házában egy pisztolylövéssel végez magával, a feleségével és a gyerekével. Azt hittem, hogy itt vége. Lófaszt. Az egészre rátesznek még egy lapáttal. A vérben fekvő család szobájában 3 ember, 1 kamera, egyikük pedig a főnöke -vagy miapicsa, mert nem derült ki a filmből, hogy ő végül is kicsoda- utasítására előkészíti a farkát, és innentől -hála a jó égnek- nem látjuk, de a kopasz fickó szavaiból és a csávó rákészüléséből kiderül, hogy a 3 halott embert meg fogja döngetni az a fasz. Kezdve a gyerekkel, mert erre utasították.

Elolvastam néhány kritikát mielőtt ezt megírtam, van ahol 8-asra, van ahol 3-asra értékelték a filmet. Én nem értékelem.
Értem én, hogy mi a mögöttes tartalom. Rohadt világban élünk, és enélkül a film nélkül is el tudtam/tudom képzelni, hogy vannak annyira beteg emberek, akik hasonlókat művelnek mint amit itt bemutattak. A film erre próbál rávilágítani, de valami szájbakúrt beteg módon. Kapunk naturalista ábrázolásmódot, faszt, pinát, szexet, vérfürdőt, gyógyszerektől habzó szájakat, gyilkosságot, meleg pornót, (nemi) erőszakot, és mondjuk eddig rendben is lenne a dolog. Azzal viszont, hogy újszülött megerőszakolását, vérfürdőt, pedofíliát és nekrofiliát is az arcunkba kapunk, szerintem elvetette a rendező a sulykot. Vannak olyan határok, amik átlépése valódi betegségre utal. Ha jól olvastam, akkor első filmje volt ez a szerb fószernek. Szépen bemutatkozott. Kell egy bizonyos fokú "betegség" ahhoz is, hogy ezt végignézd, persze. De ahhoz, hogy egy ilyent kitalálj, sőt, filmre vidd, ahhoz elborult, sötét elme és ember kell, amit/akit én nem kezeltetnék, hanem úgy, ahogy van egy tarkólövéssel elintéznék. Felzaklató, idegrendszert és gyomrot nem kímélő alkotás volt ez, amit ha meg akarsz nézni, ne barátnővel vagy lánnyal tedd. Sőt, inkább egyedül, de azt is csak akkor, ha tudod magadról, hogy kibírod.

szólj hozzá : kritika múvi sprski sprski film egy szerb film kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://life-sucks.blog.hu/api/trackback/id/tr874911049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

süti beállítások módosítása